top of page

Meten is weten!

Wil jij nieuwe inzichten en  meetbare informatie over de training van jouw paard? Wil jij weten wat de basis conditie van jouw paard is? Een hartslagmeting heeft je heel veel nieuwe inzichten en informatie over jouw paard en jezelf!

DSC_5589 copy.jpg

De hartslag van een paard liegt niet! Met behulp van een hartslagmeter speciaal ontworpen voor het paard, wordt de hartslag van het paard live gemonitord tijdens een training. Een hartslagmeting brengt de algehele conditie van jouw paard in kaart en geeft jouw meer inzicht in jouw trainingen. Want, train jij wel hard genoeg? Of wellicht train je juist té hard? Overbelasting zit in een klein hoekje en maakt een paard erg kwetsbaar voor blessures. Daarom is het belangrijk om te weten hoe jouw paard een training ervaart. Train je kracht of juist uithoudingsvermogen? En past dit bij jouw trainingsdoelen? Deze inzichten krijg je allemaal tijdens een hartslagmeting. Je krijgt meetbare informatie die je direct kan toepassen tijdens jouw trainingen, waardoor je gerichter kan trainen.  

Schermafbeelding 2022-02-12 om 13.36.56.png

mijn werkwijze

Ik vind het belangrijk dat de data die er wordt gemeten en verzameld, betrouwbaar en representatief is. Daarnaast wil ik tijdens een hartslagmeting zo veel mogelijk nieuwe inzichten geven aan de ruiter, zodat jij als ruiter alle informatie krijgt waar je naar op zoek bent. In principe hanteer ik altijd een vaste werkwijze, echter kan een situatie (zoals revalidatie) of paard vragen voor een andere werkwijze. Elk individuele combinatie is namelijk verschillend en daarom pas ik mijn aanpak aan op ruiter en paard. 

De hartslagmeting bestaat in principe uit twee onderdelen: de basismeting en de vrije invulling. Tijdens een meting wordt zowel de hartlsga vn het paard als van de ruiter gemeten, waardoor je ook nog eens informatie krijgt over jezelf!

  1.  De basismeting

Elke hartslagmeting start ik met een basis (nul)meting, om te basis conditie en gezondheid van het paard vast te stellen. Tijdens deze gestandaardiseerde test wordt de hartslag tijdens stap, draf en galop gemeten. Er wordt gekeken naar eventuele verschillen links- of rechtsom en daarnaast wordt het herstellend vermogen van het paard meegenomen. Op basis van diverse parameters wordt vervolgens de basis conditie op dat moment van het paard vastgesteld. 

 

Indien hier grote afwijkingen in zitten, zal dit worden besproken en wordt het verdere verloop van de hartslagmeting overlegd. 

Doordat deze meting gestandaardiseerd is, wordt deze ook ingezet om de invloed van externe factoren te bepalen (denk hierbij aan temperatuursverschillen, andere bodem of andere locatie). 

2. Vrije invulling

Na de basismeting bespreken we welke informatie jij graag zou willen halen uit de hartslagmeting. Tevens worden, op basis van de waardes uit de basismeting, suggesties gedaan om nog meer informatie te krijgen. Indien er extreme afwijkingen worden geconstateerd tijdens de basismeting, is dit noodzakelijk.   

Over het algemeen is een waardevolle vrije invulling een normale 'zware' training, om te kijken in hoeverre dit zwaar is. Voor springpaarden is dit uiteraard een reguliere springtraining. De vrije invulling wordt vaak in overleg samen bepaald, waardoor jij de informatie krijgt die je graag wilt krijgen. 

Speciaal voor eventingruiters is het ook mogelijk een conditietest te doen in de galop. Dit valt niet onder een 'standaard' hartslagmeting, omdat dit qua tijd langer duurt en de werkwijze afwijkt. Via onderstaande knop vind je meer informatie hierover.

bottom of page