top of page

8 tips bij warme temperaturen



In mijn vorige blog legde ik uit wat hittestress bij een paard is en waarom het dus zo belangrijk is om met warme temperaturen een paard te helpen. In deze blog geef ik een aantal tips voor de training van jouw paard met warme temperaturen. Natuurlijk is het beste om zo min mogelijk te trainen, als het niet nodig is.


1. kies de juiste momenten uit

Probeer allereerst om jouw trainingen te doen op momenten dat de temperaturen nog laag zijn, bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend of laat op de avond.


2. train niet te zwaar

Inspanning in warme temperaturen is voor paarden zwaar. De intensiteit van een oefening of training ligt dus hoger, dan normaal en daarnaast herstellen paarden slechter. Train dus niet zwaar op warme dagen, doe geen nieuwe oefeningen of trainingen en ga niet op wedstrijd!


3. Houd je training kort

Hittestress ontstaat doordat de lichaamstemperatuur van een paard voor langere periode hoog is. Tijdens een training komt er altijd warmte vrij, door inspanning van de spieren. Hoe langer jij traint, hoe meer extra warmte er vrijkomt en de lichaamstemperatuur van jouw paard hoog blijft. Het is dus belangrijk dat jij jouw trainingen kort houdt. Een warming-up heeft als doel de spieren opwarmen, maar met warme temperaturen zijn deze al warm. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede cooling-down!


4. geef veel stappauzes

Zoals ik al scheef, hersteld een paard minder goed met warme temperaturen. Geef jouw paard dus voldoende herstelmomenten om hem te laten herstellen en op adem te komen.


5. Elektrolyten en zouten

Een paard zal gaan zweten om zijn warmte kwijt te kunnen. Hierdoor verliest een paard veel zouten, welke niet zelf worden aangemaakt. Zorg dat je deze te korten aanvult met elektrolyten of keukenzout.


Tip: Geef de elektrolyten voor je training om te korten te voorkomen en na de training om te korten aan te vullen.

6. een koude douch

Na een training is het belangrijk dat de lichaamstemperatuur en de spieren van het paard zo snel mogelijk weer zakken. Paarden kunnen van zichzelf moeilijk warmte kwijtraken, dus moet je ze helpen. Spuit ze goed af met koud water, stap daarna eventueel in de wind nog even en herhaal vervolgens weer het koude water. Hierbij is het belangrijk dat je een zo groot mogelijk oppervlakte koelt, dus niet enkel de zweetplekken. Herhaal dit tot dat jouw paard niet meer warm aanvoelt. Is het water op het lichaam van jouw paard nog warm? Dan is die nog niet voldoende afgekoeld. Als je paard tegen hittestress aanzit kun je ervoor kiezen om ijswater te gebruiken en ventilatoren.


Door de grote spiermassa is het koelen niet zo 1,2,3 klaar, dus neem de tijd hiervoor!


7. let op met beenbescherming

Rijd je met beenbescherming? Probeer dan goede luchtdoorlatende beenbeschermers te gebruiken. De temperatuur kan namelijk sterk toenemen onder beenbeschermers. Bandages en wollen flex trainers zorgen bijvoorbeeld voor extra warmte. Dit is dus een ‘No-Go’

Indien niet noodzakelijk, vermijd peesbeschermers dan wanneer het warm is.


8. zorg voor voldoende water

Net als bij mensen, is het heel belangrijk dat jouw paard voldoende water drinkt met warme temperaturen. Zo voorkom je namelijk uitdroging. Zorg dus dat jouw paard altijd toegang heeft tot (vers) drinkwater en houd in de gaten of ze ook daadwerkelijk drinken.



bottom of page